Život, smrt i zaveštanje Fredija Merkjurija

Ove godine našim čitaocima predstavićemo biografiju legendarnog Fredija Merkjurija autora Met Ričardsa i Marka Lengtorna!

Kada je Fredi Merkjuri, sa samo 45 godina, preminuo 1991, svet je bio uzdrman tragičnom tajnom o borbi koju je ova energična i ekstravagantna zvezda vodila protiv side. Fredijeva dijagnoza je objavljena manje od 24 sata pre njegove smrti, što je milione fanova ostavilo u šoku i u centar pažnje stavilo ovu destruktivnu i smrtonosnu bolest.

Autori biografije Somebody to Love, Mark Lengtorn i Met Ričards, vešto su isprepletali Fredijevu težnju da sa bendom Queen uspe u muzičkom svetu, detinjstvo i beskonačnu potragu za ljubavlju, sa poreklom i posledicama užasne bolesti koja se raširila svetom osamdesetih godina prošlog veka.

Sa novim stavovima njegovih najprisnijih prijatelja i saradnika, ova jedinstvena i izrazito dirljiva knjiga odaje poštu Frediju i prikazuje njegovu smrt u potpuno novom svetlu. Podrobno štivo koje vas, poput Fredija i njegove umetnosti, neće ostaviti ravnodušnim.

IDOL

„Možeš imati sve na svetu, a opet biti najusamljeniji. I to je najgora vrsta usamljenosti. Uspeh mi je doneo milione i od mene je napravio idola ali uskratio mi je jedinu stvar koja je potrebna svima: ljubav koja opstaje.“ Fredi Merkjuri

GENIJE

„Fredi je bio jedinstven… Nije bio samo pevač, već i fantastičan izvođač, čovek pozorišta i neko ko je uvek imao sjajnu moć transformacije. Ukratko: genije.“ Lejdi Gaga

ZVEZDA

„Od svih teatralnih rokera, Fredi je bio taj koji je pomerao granice… Definitivno je umeo da drži publiku u šaci.“ Dejvid Bovi

Met Ričards je reditelj, scenarista i autor. U njegova filmska dela se ubrajaju dokumentarni filmovi o Danu D, operaciji Častis, Koldicu, vojnoj operaciji Blic (The Blitz), kao i igrani film o Španskom građanskom ratu. U Sjedinjenim Američkim Državama je 2012. dobio nagradu The Spirit of Tiger za „izvanredan dokumentarni film o Drugom svetskom ratu“. Istraživanje smrti Majkla Džeksona i biografija Fredija Merkjurija spadaju u njegova književna dela.

Mark Lengtorn iza sebe ima preko dvadeset godina iskustva u industriji muzike, mode i filma, koje je proveo sarađujući sa zvezdama poput Marka Almonda, Eni Lenoks i Rolanda Murea. Pored toga, on je i priznati autor i scenarista. U svoja književna ostvarenja ubraja istraživanje smrti Majkla Džeksona i biografiju Fredija Merkjurija, dok je scenarije pisao za trodelni triler čija je radnja smeštena u edvardijanski period, film o Folklandskom ratu, kao i za mnoge druge.