Predstavili smo Autobiografiju Teodora Ruzvelta

U sredu 6. marta 2019, u knjižari ,,Ivo Andrić” u Beogradu održana je promocija Autobiografije Teodora Ruzvelta, dvadeset šestog predsednika SAD a ujedno i najmlađeg. Okupljenima su se obratili ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu dr Nikola Samardžić, kao i asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić.

Govornici su predstavili knjigu koja je objavljena daleke 1913. godine i koja je prvi put prevedena na srpski jezik na stogodišnjicu smrti autora.

Ambasador Kajl Skat je govorio o razvojnom putu Teodora Ruzvelta, njegovoj posredničkoj ulozi u sklapanju mira između Japana i Rusije 1905, a ukazao je i na malo poznatu činjenicu da je Ruzvelt po izbijanju Prvog svetskog rata donirao novac Srbiji, ističući i to da je 1912. u Autluk magazinu pisao u prilog Srbiji, a osuđivao Tursku i Austrougarsku i da se zalagao za stvaranje konfederacije balkanskih naroda koja će biti demokratski ustrojena.

Prof. dr Nikola Samardžić je skrenuo pažnju na uspon SAD za vreme predsednikovanja Teodora Ruzvelta i na njegov odnos prema društvenim promenama izazvanih ekonomskim i socijalnim potrebama tog vremena.

Teodor Ruzvelt je bio izuzetno harizmatičan i energičan predsednik, a Stefan Surlić je napomenuo da postoje pokušaji komparacije Ruzvelta i aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa, ali da je gotovo nemoguće porediti ta dva američka predsednika. Surlić je govorio i o Tedijevom stavu o ravnopravnosti između žena i muškaraca, naprednim shvatanjima o zaštiti prirode, osnivanju nacionalnih parkova, i borbi protiv korupcije. Dodao je i to, da je za vreme mandata predsednika Ruzvelta, prvi afro-amerikanac bio primljen u Beloj kući, a napomenuo je i da je on jedini predsednik SAD koji je odlikovan Medaljom časti.

Foto: Albion Books/Srđan Veljović

Share Button