Mediji: Knjiga kao udarac asteroida

29. avgust 2013. godine

 

Beograd – U prepunoj sali beogradskog „Aerokluba“ sinoć je održana promocija srpkog izdanja knjige „MI6 – Istorija Tajne obaveštajne službe 1909 – 1949“ autora Kita Džefrija, istoričara i profesora na Kraljičinom univerzitetu u Belfastu.

Džefri je, prilikom istraživanja iz koga će nastati ovo važno istorijsko delo, imao neograničen pristup arhivi britanske Službe u periodu od nastanka do početka Hladnog rata 1949. godine.
U knjizi su kao celine obrađeni Prvi i Drugi svetski rat, period izmeu, kao i rad Službe po kontinentima. Ova publikacija sadrži i zanimljive detalje o zanimanjima agenata, među kojima je bilo sportista i inženjera, kao i o početnom budžetu sa kojim su raspolagali. Na početku promocije, prisutnima se na srpskom jeziku obratio otpravnik poslova britanske ambasade Dejvid Mekfarlan, koji je objasnio da je Džefri jedan od najboljih i najcenjenijih istoričara u Velikoj Britaniji, dodajući da je knjigu pročitao još pre tri godine dok je radio u ministarstvu Vilijama Hejga.

Kako je ocenio istoričar Nikola Samardžić, upravnik Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Velika Britanija je odigrala odlučujuću ulogu u Drugom svetskom ratu, pre svega na osnovu obaveštajnih aktivnosti koje su se odnosile na sakupljanje informacija o nemačkim postrojenjima za tešku vodu i ispitivanjima informacija o tehnologijama raketa dalekog dometa. „Pojava knjige poput ove je za našu publiku kao udarac asterioda, da sačekamo da se slegne prašina koju je podigla i da je počnemo da čitamo“, rekao je Samardžić.

 

MI6 organizator puča 27. marta 1941.
Goran Petrović, bivši načelnik RDB ukazao je i na delove knjige o odnosima britanskih i ruskih obaveštajnih službi. Iako je stranica posvećenih Srbiji u celini knjige malo, obiluju zanimljivostima. Petrović je istakao sledeće: o tome kako je MI6 organizovao puč 1941. u Kraljevini Jugoslaviji, kako je Čerčil povukao podršku Draži Mihajloviću i podržao Tita, ili o tome da se nakon razlaza sa Informbiroom, Tito obratio Švajcarskoj za azil.

 

Srpsku publiku će zanimati informacije o Srbiji, ali prema rečima Samardžića, neće naći odgovore, jer ovdašnji problemi nisu bili prioritetni za Britaniju, osim dubljeg uvida u puč 27. marta 1941 u Kraljevini Jugoslaviji, i u kojem je „uklonjen regent princ Pavle naklonjen silama osovine i uspostavljen režim, naklonjen saveznicima“. Najdublju analizu knjige na promociji predstavio je bivši načelnik RDB i diplomata Goran Petrović. On je naveo da ona sadrži hiljade informacija, datuma i činjenica i da se gotovo na svakoj drugoj strani može naći skraćeni sinopsis za film o Džejmsu Bondu.

Petrović je prisutnima ukazao da je Služba imala svojih uspona i padova u Prvom i Drugom svetskom ratu, a da je po osnivanju 1909. prioritet bio prikupljanje infromacija o nemačkom naoružanju. Jedan od najzanimljivijih delova knjige, prema Petroviću, je deo o tajnosti. On je objasnio da u knjizi nije objavljeno nijedno ime agenata, te da je Služa de fakto uspostavljena tek 1994. godine.

Izdavač knjige je Albion buks, a vlasnik te izdavačke kuće Uroš Balov zahvalio se svima koji su omogućili objavljivanje ove knjige, ukazujući da je to tek treće izdanje van Velike Britanije.

 

Izvor: Danas

Share Button