Mediji: “Istorija MI-6 kao Hazarski rečnik”

29. avgust 2013. godine

 

Beograd — Promocija knjige “MI-6 Istorija tajne obaveštajne službe 1909-1949”, Kita Džefrija, koja govori o prvih 40 godina britanske tajne službe, održana je u Beogradu.

Profesoru Džefriju je tokom pisanja knjige bio omogućen pristup dokumentima službe iz tog perioda, koje je on iskoristio i spretno opisao dogadjaje ne navodeći nijedno ime agenata.

promo2

Kako je na promociji knjige u Aero klubu rekao otpravnik poslova ambasade Velike Britanije u Srbiji Dejvid Mekferlejn na više od 700 strana predstavljene su epizode iz života agenata, operacije, aktivnosti i počeci stvaranja tajne službe.

U knjizi su kao celine obrađeni Prvi i Drugi svetski rat, period između, kao i rad službe po kontinentima.

promo1

Knjiga sadrži i zanimljive detalje o zanimanjima agenata, među kojima je bilo sportista i inženjera, kao i o početnom budžetu sa kojim su raspolagali.

Bivši načelnik Državne bezbednosti Goran Petrović rekao je da kjniga sadrži na hiljade imena, datuma i činjenica i da se može čitati kao Hazarski rečnik (čuveni roman srpskog pisca Milorada Pavića o izumrlom naroda, Hazarima, pisan u formi rečnika).

“Na gotovo svakoj drugoj strani može se naći skraćeni sinopsis za film o Džejmsu Bondu”, rekao je Petrović.
Kako je ocenio istoričar Nikola Samardžić, Velika Britanija je odigrala odlučujuću ulogu u drugom svetskom ratu, pre svega na osnovu obaveštajnih aktivnosti.

promo3

“Pojava knjige poput ove je kao udarac asterioda”, rekao je Samardžić i istako da su informacije, činjenice i tajne vredna roba poput dijamanata.

Izdavač knjige “MI-6 Istorija tajne obaveštajne službe 1909-1949” je Albion books.

 

Izvor: B92

Share Button