Akcija!

Erik Lomaks “Čovek sa pruge”

Cena: 599,00 RSD 499,00 RSD

ISTINITA PRIČA O „ČOVEKU SA PRUGE”

Ako vam kažemo da je film koji je snimljen po ovoj knjizi osvojio Oskara, a opšte je poznato da je knjiga uvek bolja od filma, onda vam je jasno o kakvom delu je reč.

Istinite priče su one koje ostavljaju najjači utisak, jer se u njima oseti prava i iskrena emocija. Ova knjiga poseduje i izaziva najdublje čovekove emocije, čitajući je, osetićete sreću, tugu, bes, ljutnju, radost, a garantujemo da ćete i posle čitanja biti još dugo pod utiskom!

Kategorija:
Share Button

Opis Proizvoda

Životna priča Erika Lomaksa je dramatičnija od mnogih filmova – godinama je bio ratni zarobljenik, jedan među hiljadama onih koji su bili primorani da grade prugu na relaciji Sijam–Burma. Ova „železnica smrti” odnela je više života nego mnogi koncentracioni logori – kroz kišu i hladnoću, na suncu i u prašini, gladni, bedni i mučeni, zarobljenici su kilometar po kilometar gradili ovu prugu.

Odlomak iz knjige:

„Pravi užas zatvora samo je ublažen. I dalje je bio sablasno mesto. Dnevna rutina i dalje se sastojala od polugladovanja, brutalnosti, nemoći i teškog posla, nedostatka medicinske nege i zatočenja u našim ćelijama 14 sati dnevno. Psihički teret života pod neumoljivim režimom i dalje je bio pretežak za nošenje. Neznatni napredak u zdravlju stvorio je nove probleme: izgledi da se potpuno ozdravi bili su drastično smanjeni. Bio sam odlučan da to uradim opet, zbog svega. Nisam pristajao na misao o smrti u ovoj septičkoj jami i počeo sam da razmatram alternative. Bekstvo preko zida bilo je verovatno izvodljivo, ali bi polugo, odrpan i lud britanski zatvorenik na putevima oko Singapura bio krajnje sumnjiv.”

Konačno, pedeset godina kasnije, Erik je uz pomoć svoje žene, uz njenu podršku, dobio priliku da se oslobodi demona prošlosti – i da se sretne, lice u lice, sa čovekom koji ga je godinama mučio.

„Ovo je ispovest koja se uzdiže iznad obične bezvremenosti i postaje klasik među autobiografijama.” The Guardian

„Čovek sa pruge” je priča o izdanoj nevinosti, o preživljavanju i hrabrosti u trenucima suočavanja sa užasom. Po ovoj autobiografskoj knjizi snimljen je film „Tragovi sećanja” sa Kolinom Firtom i Nikol Kidmen u glavnim ulogama.