Akcija!

Ajn Rend „Vrlina sebičnosti“

"The Virtue of Selfishness" by Ayn Rand

Cena: 1.320,00 RSD 990,00 RSD

U zbirci eseja “Vrlina sebičnosti”, Ajn Rend postavlja moralne principe objektivizma, filozofije koja čovekov život smatra standardom moralnih vrednosti, a altruizam vidi kao suprotan čovekovoj prirodi.

Kategorija:
Share Button

Opis Proizvoda

Vrlina sebičnosti” pored filozofskih romana “Pobunjeni Atlas” i “Veličanstveni izvor” na najbolji način skicira filozofiju objektivizma Ajn Rend, jedne od najprodavanijih američkih spisateljica, koja je značajno uticala na formiranje američkih društvenih i porodičnih vrednosti.

U skladu sa svojim motom “U slavu čoveka!”, Ajn Rend u zbirci eseja “Vrlina sebičnosti” postavlja moralne principe objektivizma, filozofije koja čovekov život – život dostojan racionalnog bića – smatra standardom moralnih vrednosti, a altruizam vidi kao suprotan čovekovoj prirodi, zahtevima njegovog opstanka, kao i u potpunom nesaglasju sa principima slobodnog društva.

Sama Ajn Rend je govorila da je morala da stvorim sopstveni filozofski sistem jer je njeno “osnovno viđenje čoveka i postojanja u suprotnosti s većinom postojećih filozofskih teorija. Da bih definisala, objasnila i predstavila svoju zamisao čoveka, morala sam postati filozof u specifičnom značenju te reči.” Dosledno tome, a kontra vladajuće intelektualne klime njenog i našeg vremena, ona ustaje u odbranu principa da ljudsko dobro ne zahteva ljudske žrtve i da se ono ne može postići žrtvovanjem bilo koga bilo kome.