Znali smo da je Aleks Ferguson veliki trener, ali zbog ovoga je i veliki čovek!

aleks ferguson

Bilo da ste navijač Mančester Junajteda ili ne, ne možete poreći da je ser Aleks Ferguson jedan on najvećih trenera svih vremena.

Upravo je zbog svojih zasluga kao trener Crvenih Đavola dobio titulu ser. U sezoni 1998/1999 uspeo je ono što ni jednom engleskom klubu nije pošlo za nogom do tada. Ser Aleks Ferguson omogućio je Junajtedu da se upiše u istoriju fudbala osvojivši trostruku krunu.

U jednoj sezoni uspeli su da se izbore za titulu prvaka u Premijer ligi, osvoje FA kup i pobede Bajern Minhen u finalu Lige šampiona.

To finale ostalo je upamćeno kao jedan od najvećih preokreta u istoriji fudbala. Izabranici Fergusona uspeli su da daju dva gola u sudijskoj nadoknadi nakon što su čitavih 90 minuta gubili sa 1:0. Kao šlag na tortu Mančester Junajted pobedio je i brazilski Palmeiras i osvojio Interkontinetalni kup.

Mančester Junajted

Ali osim što je bio veliki trener, ser Aleks Ferguson bio je i ostao veliki čovek.

Tako je ispričao Majkl Kin, fudbaler Evertona i nekadašnji član omladinske ekipe Crvenih Đavola.

Kada je kao omladinac došao na Old Traford, bilo je neizvesno da li će uspeti da nastavi školovanje i posveti se klubu. Svakodnevni treninzi nisu ostavljali mnogo vremena za pohađanje nastave, zbog čega su mnogi sumnjali da će uspeti.

Napokon je morao da odustane od odlazaka na koledž, ali je bio odlučan da ga završi. Jedino što mu je preostajalo jeste da plaća privatne profesore koji bi ga podučavali tokom večernjih sati.

Problem je bio u tome što je kao omladinac dobijao samo 115 funti od kluba nedeljno, dok su večernji časovi koštali mnogo više. San o završetku školovanja ostao bi neostvaren da jednog dana nije sreo Fergusona tokom treninga:

“Znam da si napustio koledž zbog ovoga – kako se školuješ?”
– upitao ga je Ferguson.

“Plaćam privatne profesore” – odgovorio mu je Kin.

Ferguson ga je odveo u svoju kancelariju i naterao ga da kaže koliko časova pohađa nedeljno i koliko koštaju. Refundirao mu je sve dotadašnje troškove ali ne samo to, platio je i za sve buduće časove koji su mu bili potrebni. Mladi Kin nije morao da se brine više o novcu za školovanje, Ferguson se pobrinuo da mu misli ostanu na terenu.

Danas Majkl Kin ima petogodišnji ugovor sa Evertonom vredan 25 miliona funti. Više nema problema sa novcem, ali da mu Ferguson nije pružio podršku kada mu je bila najpotrebnija pitanje je da li bi se njegova karijera nastavila na isti način.

Zbog toga je ser Aleks Ferguson veliki trener, ali pre svega veliki čovek!

Ako želite da saznate više o čoveku sa najvećim stažom na klupi Mančester Junajteda kojeg su navijači obožavali a igrači mu se iskreno divili – pročitajte knjigu o njegovom životu koju je lično napisao.

Kliknite na link i poručite već danas: ALEKS FERGUSON – Moja autobiografija

aleks ferguson knjiga

Share Button